OTC Organics alert op Covid-dreiging

Artikel geschreven door Tom Joyce van Eurofruit

Sinds het overwinnen van de aanvankelijke logistieke problemen veroorzaakt door Covid-19, heeft het in Nederland gevestigde OTC Organics dagelijks contact onderhouden met zijn telers en leveranciers

Het is niet verwonderlijk dat 2020 tot nu toe een uitdagend jaar is gebleken voor de Nederlandse biologische specialist OTC Organics. De Covid-19-pandemie, die in het eerste kwartaal van het jaar uitbrak, had volgens Sales- en Marketingmanager Bart van der Vliet een grote impact, niet alleen op zakelijk gebied, maar ook op het privéleven van personeel, klanten en leveranciers.

“Natuurlijk hebben we de verantwoordelijke stappen genomen en hebben we er alles aan gedaan om onze klanten op dit moment de beste biologische groenten en fruit te bieden”, vervolgt hij. “Het was een echte uitdaging, vooral tijdens de lockdowns. Niet alleen bij OTC maar ook bij belangrijke buitenlandse leveranciers, wat de productbeschikbaarheid en logistiek beïnvloedde. In sommige Zuid-Amerikaanse landen kwam het leger tussenbeide om de crisis aan te pakken door mensen naar huis te sturen, wat resulteerde in onverwachte sluitingen van pakhuizen. In Zuid-Afrika hadden we te maken met een tekort aan beschikbare containers en onregelmatige vertrekken van schepen.”

De belangrijkste impact op het bedrijf, zegt hij, zijn vertragingen en onregelmatige aankomsten van biologische groenten en fruit, waardoor extra communicatie tussen alle partijen in de toeleveringsketen vereist is. “Net als in de beginperiode van de pandemie hebben we dagelijks contact met onze telers en leveranciers om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de boerderijen”, zegt Van der Vliet, “terwijl het virus oplaait in verschillende regio’s.”

Volgens Van der Vliet is het bedrijf tijdens de crisis geholpen door de verscheidenheid aan klanten. “De volumes zijn gedaald bij sommige klanten die hard zijn getroffen door de lockdown, zoals die in de foodservicebusiness”, zegt hij, “maar we hebben nog steeds al onze binnenkomende groenten en fruit aan onze klanten kunnen verkopen.”

Ook de vraag naar regionale biologische groenten en fruit is de afgelopen maanden toegenomen, vertelt hij. “Een deel van deze stijging is te herleiden tot Covid-19”, zegt Van der Vliet. “Op het hoogtepunt van de crisis werden mensen zich zeer bewust van hun gezondheid en gingen ze lokale groentewinkels bezoeken in plaats van overvolle retailers met lege schappen vanwege hamsteren.”

Tijdens de eerste maanden van 2020 zag OTC Organics een sterke stijging van de verkoop van verpakte producten aan haar retailklanten. Volgens Van der Vliet lijkt een dergelijke trend echter van korte duur te zijn.

“Plastic verpakkingen waren opeens niet zo’n groot probleem voor consumenten die zich zorgen maakten over Covid-19”, zegt hij. “Maar deze terugkeer naar plastic duurde niet lang en biologische groenten en fruit verpakt in papier of karton liggen weer in de schappen in Europa. Onze klanten en wij zijn vastbesloten om verder te streven naar duurzame verpakkingsoplossingen om de CO2-Voetafdruk te verkleinen en plastic verpakkingen verder te verminderen. Hoewel onze telers, klanten en medewerkers tot nu toe een uitdagend 2020 hebben gehad, zijn we erin geslaagd er het beste van te maken en kijken we vol vertrouwen naar de rest van het jaar. ”

 

17-02

OTC is trots om een strategische partner van Groenheuwel te zijn

We moeten ons allemaal inspannen om een duurzamere wereld te creëren. Het is mooi om te zien dat partners met wie we al jaren samenwerken ook hun verantwoordelijkheid nemen door te investeren in duurzame energie. Lees artikel
24-12

Give hope for Christmas

In 2018 OTC Organics started the Social Engagement Program. Our goal is to provide an unforgettable Christmas party for the less fortunate children every year. This year we’ve selected a project in the Dominican Republic. Lees artikel
22-12

Vertrouwen in aankomend bio steenfruitseizoen

Deze maand staan wij in de decembereditie van AGF Primeur. Cornelis Ernst, Purchase Manager bij OTC Organics, vertelt over ons bio steenfruitseizoen! Lees artikel