Vertrouwen in aankomend bio steenfruitseizoen

Artikel geschreven door Martine van der Wekken van AGF Primeur / Freshplaza

VERTROUWEN IN AANKOMEND BIO STEENFRUITSEIZOEN
“Steenfruit is een echt kerstartikel,” zegt Cornelis Ernst, Purchase Manager bij OTC Organics, distributeur van biologische groenten en fruit. “De twee weken voor Kerst verdubbelt de verkoop. Dat is omdat er dan een ander product in de schappen ligt dan standaard. Men wil iets speciaals.”

Cornelis verwacht dat de corona-perikelen mogelijk nog extra aan de vraag zullen bijdragen. Hoe dan ook ziet hij het biologische steenfruitseizoen met vertrouwen tegemoet. In week 49 worden nectarcots, perziken en abrikozen uit Zuid-Afrika verwacht. Vanaf week 50 wordt het assortiment uitgebreid met pruimen. Het import steenfruitseizoen zal doorlopen tot ongeveer begin februari. Dat is een langere periode dan voorheen. Cornelis geeft aan dat het langere seizoen aansluit bij de wens van de retail en consument en is gerealiseerd door het aanplanten van nieuwe variëteiten. OTC werkt al ruim 10 jaar met de Zuid-Afrikaanse partner Pro-Plum Orchards. Cornelis vertelt dat het biologisch telen van steenfruit specifieke klimatologische omstandigheden vereist.

“Door de gunstige, hoge, ligging in Waterberg Mountains is het een ideaal gebied voor het telen van steenfruit. Het koude winterweer zorgt voor een goede bloei en de vooruitzichten voor het oogstseizoen zijn positief.” OTC ziet de telers waarmee ze samenwerkt als partners en onderhoudt met hen nauwe contacten. Zo wordt de teler minstens drie keer per jaar bezocht en bezoekt de teler drie keer per jaar OTC (uiteraard buiten corona gerekend). “Deze contacten zijn de verbinding tussen de teelt en de markt.”

VRAAG EN AANBOD IN BALANS
OTC levert biologisch steenfruit aan de Nederlandse en internationale retail en groothandels. In de zomer wordt het fruit direct geleverd vanuit Spanje en Italië, richting de Kerst komt het uit Zuid-Afrika en eind februari/maart worden de perziken, pruimen en nectarines betrokken uit Argentinië.

Cornelis is van mening dat het verre transport geen afbreuk doet aan het biologische aspect van de vruchten. Transport speelt immers bij zowel gangbare als biologische producten een rol en bij consumptie van uitsluitend lokaal geteeld fruit zou het aanbod nu beperkt zijn tot appel en peer, geeft hij aan. “Wat is beter? Als je vers fruit van een afstand haalt of als je fruit hier in een koelcel bewaart en dat in maart of april uitlevert? Het kost evenveel energie en je doet in sommige landen aan ontwikkeling.

Het is heel belangrijk dat de biologische keten goed is.”  Zowel de klassieke retail en groothandel, met een bio-assortiment naast een gangbaar assortiment, als de biologische retail en groothandel, met een uitsluitend organisch assortiment, wordt beleverd. Cornelis ziet dat vraag en aanbod van het biologische import steenfruit in balans zijn. “Je ziet wel dat er meer steenfruit beschikbaar is, dus we kunnen meer verkopen. En dat stemmen we op elkaar af.”

WEG VAN PLASTIC
Cornelis observeert dat prijs voor de klassieke retail een belangrijk aspect is. “Op het moment dat de prijs van biologische groenten en fruit niet extreem veel hoger is dan van gangbare AGF, zie je meer retail instappen.” Hij geeft aan dat hierin te sturen valt door een voldoende opbrengst per hectare te realiseren. Klimatologische ligging is daarbij een belangrijk aspect.”Zo kan de gehele keten geld blijven verdienen met een stap lager in prijs die volume technisch wordt gecompenseerd.”

Cornelis merkt op dat deze compensatie voor sommige producten, zoals bijvoorbeeld in bepaalde periodes biologische citroenen, simpelweg niet te realiseren is omdat het aanbod onvoldoende is. Waar het steenfruit betreft, streeft OTC ernaar het pakket in de hele breedte aan te bieden: nectarines, perziken, abrikozen en pruimen. “Je ziet bij klanten dat het palet er mooi uitziet.” De vruchten worden ofwel los in de winkels verkocht, verpakt per 400 gram of met twee of vier stuks op een schaaltje. Bij het verpakken streeft OTC ernaar steeds meer van plastic verpakkingen weg te blijven.

“Het is een doel van OTC maar ook de consument wil steeds meer weg van plastic. Wij proberen daarin mee te gaan richting karton. Maar het allermooiste is los verkopen.” De Purchase Manager geeft aan dat bij groothandels en biologische retail de losse verkoop groeit. Voor de klassieke retail is het dan lastig om biologische AGF voor de losse verkoop te voeren omdat zij vaak al een gangbaar assortiment hebben voor de losse verkoop, besluit Cornelis.

Meer informatie: cornelisernst@otcorganics.com

17-02

OTC is trots om een strategische partner van Groenheuwel te zijn

We moeten ons allemaal inspannen om een duurzamere wereld te creëren. Het is mooi om te zien dat partners met wie we al jaren samenwerken ook hun verantwoordelijkheid nemen door te investeren in duurzame energie. Lees artikel
24-12

Give hope for Christmas

In 2018 OTC Organics started the Social Engagement Program. Our goal is to provide an unforgettable Christmas party for the less fortunate children every year. This year we’ve selected a project in the Dominican Republic. Lees artikel
22-12

Vertrouwen in aankomend bio steenfruitseizoen

Deze maand staan wij in de decembereditie van AGF Primeur. Cornelis Ernst, Purchase Manager bij OTC Organics, vertelt over ons bio steenfruitseizoen! Lees artikel